יום שני, 20 במאי 2013

טעם נרכש - חלק א'

מצעד 10 הבירות המומלצות שלי - מקומות 10-7


במשך השנים, מאז היותי בן 18, ואולי קצת לפני, שתיתי מגוון רחב של בירות. עם השנים, הטעם שלי לגבי סוג הבירה התעשר והתחדד - אם בגיל 16 הייתי גונב שלוק קרלסברג / בירה נשר מאבא שלי, בסוף תקופת הצבא כבר הייתי מוכן לנסות בירות כמו סמיקלאוס (לאגר טריפל-בוק עם 14% אלכוהול, שעל חווית השתייה שלה אפשר לשאול את חברי הטובים), שלנקרלה (בירה מעושנת, מיוחדת ומומלצת אף היא) או לנסות בירה חמה עם דבש בפאב הגרמני "ריינרד השועל" בלה פאז שבבוליביה.
אומרים, שבירה היא טעם נרכש. תהליך השתייה שלי לקח אותי מלאגרים סטנדרטיים, לבירות חיטה, ועד איילים בלגיים כהים ומתובלים היטב. הנה סקירה על 10 בירות שלדעתי חובה לנסות ולטעום ובמקרה הטוב גם להפוך להרגל:
חלק א' בסדרה

10. Kasteel Rouge - בלגיה


הצג מפה גדולה יותר
בירה שמיוצרת בעיר אינגלמונסטר שבבלגיה, זכתה לכינוי Kasteel בזכות טירה היסטורית שהייתה קיימת בעיר ועם השנים נהרסה והפכה לאחוזה ענקית, שעודנה עומדת כיום ומשמשת גם כלוגו המבשלה. משפחת מבשלים בלגית בשם Van Honsebrouck (מבשלים משנת 1811 לערך) קנתה את האחוזה בשנת 1986, שיקמה אותה ופתחה אותה חלקית לציבור הרחב. 
אחוזת אינגלמונסטר של משפחת ואן הונסברוק, מוטבעת גם על גבי הכוסות.

הבירה עצמה היא בירת בלנד העשויה מהבירה הכהה של המבשלה kasteel donker ומליקר דובדבנים שלקוח מעולם הממתקים.
אדומה כשמה ומתוקה מאוד, בעלת 8% אלכוהול. את הבירה הזאת הרבתי לשתות בפאב לה-מורס ברחובות ובפראג הקטנה ברח' אלנבי בתל אביב. המבשלה אחראית גם על מותג הבירה Brigand (קרויה על שם המתנגדים העירוניים למלך צרפת במאה ה-18) שהוא המותג המוקדם מבין השניים ובירה טובה כשלעצמה.


9. Samuel Adams Boston Lager - ארה"ב


הצג מפה גדולה יותר
בירה הקרויה על שם המהפכן האמריקאי שאחראי למסיבת התה של בוסטון, סמואל אדמס, שהוא גם בן דודו של הנשיא ה-2 של ארה"ב, שכנתנו הטובה מעבר לים. המתכון של דוד סם, הוא מתכון בן 153 שנה (משנת 1860) מסנט לואיס, מיזורי, שעבר 6 דורות של מבשלים עד שבשנת 1984 הוקמה המבשלה. סמואל אדמס נחשבת לאחת מהחלוצות של מבשלות הבוטיק בארה"ב, אחראית לפסטיבל לונגשוט שמתרחש גם בארה"ב, וגם בארץ מדי שנה בעשור האחרון, פסטיבל בו זכיתי להשתתף באוגוסט אשתקד.
סמואל אדמס - המבשלה

סמואל אדמס - האיש והמסיבה.

הבירה עצמה, היא בירת לאגר בסגנון וינאי/מינכנאי, בעלת 4.9% אלכוהול, מזכירה בצבעה את הלאגרים ה"אדומים", עם טעמי לתת עשירים וסיומת כשותית עדינה אך ניכרת.

8. Fuller’s ESB - אנגליה


הצג מפה גדולה יותר

מבשלת בירה מהפרבר הלונדוני, צ'יסוויק, הקיימת יותר מ-350 שנה (מהמאה ה-17). בשנת 1829 הצטרף אליה בחור בשם ג'ון פולר, מטעמים תקציביים, שתוך 12 שנים נשאר לבד עם המבשלה וללא ניסיון בבישול, אליו הצטרפו הבן ושני שותפים יודעי בישול בשם סמית' וטרנר אשר הקימו את המבשלה הנוכחית ב-1845. המבשלה עצמה מוכרת כמבשלת גריפין, ששלושה בירות שלה זכו בתואר "הבירה האלופה של אנגליה", הישג שלא השווה ע"י אף מבשלה אחרת בממלכה. בנוסף למבשלה, לחברה כמה מאות פאבים בבעלותה וכמו כן, גם הוסטלים ברחבי אנגליה.
הבירה עצמה היא Bitter , תת סוג/שם נוסף של הפייל אייל האנגלי. האותיות ESB מייצגות את המילים Extra Special Bitter. הבירה דומה בצבעה לסמואל אדמס עם טעמי לתת מודגשים ביותר, בעלת 5.9% אלכוהול.


7. Weihenstephan Weissbier - גרמניה


הצג מפה גדולה יותר

המבשלה הפעילה הותיקה ביותר בעולם, ממוקמת במחוז פרייזינג, צפונית למינכן. בירה שמקורה בכנסייה שהוקמה בשנת 720 לכבוד הקדוש הנוצרי סטפן ובה חדר צדדי לנזירים, מקום שלימים יהפוך למנזר הבנדיקטי שמייצר את הבירה עצמה.
למנזר מסמכים המעידים על העברת מעשר של כשות משנת 1040 ומוכיחים כי היא למעשה המבשלה העתיקה ביותר בעולם שעדיין פעילה וברציפות. המנזר עצמו נהרס בתקופת טיהור שנעשתה ע"י צרפת בראשותו של נפוליאון במאה ה-19. כיום המבשלה הינה  מבשלה ממשלתית שנקראת Bavarian State Brewery Weihenstephan או מבשלת ווינשטפן. המבשלה הנוכחית יושבת בתוך העיר פרייזינג ובה שלוחה אוניברסיטאית ללימודי בישול בירה ומשקאות אלכוהוליים אחרים השייכת לאוניברסיטה הטכנית של מינכן. בנוסף קיים במקום גם מוזיאון.
המנזר בתחריט מהמאה ה-17

הבירה מוכרת כבר שנים בארץ, ומוכרת יותר בהשוואה לאחרות ברשימה הזאת. זוהי בירת חיטה בווארית מסורתית. עם גוון זהוב עכור ו5.4% אלכוהול.
הכוס הארוכה והמוכרת של ווינשטאפן


תגובה 1: