מצעד 10 הבירות המומלצות שלי - מקומות 5-3
בסיקור הקודם, עברתי על המקום ה-6 ברשימה שלי, אותו חלקו 2 בירות בלגיות מצוינות. מהדורות אקסקלוסיביות של המבשלות מהן הן באות - סנט ברנרדוס והוגרדן.
הפעם אסקור את מקומות 5-3, כשאחד מהם שייך למבשלה שכבר דיברתי עליה בפוסט הקודם.
5. Kwak - בלגיה
הבירה הזאת דווקא לא החלה את דרכה במנזר, אך כמו הוגרדן, שייכת לעיירה שלווה בבלגיה של המאה ה-18 הנקראת Buggenhout (בוגנהאוט). המבשלה האחראית נקראת מבשלת בוסטילס והיא שוכנת ליד בית אחוזה קלאסי מהמאה ה-18 בו התגוררו משפחת בוסטילס, היא משפחה בלגית אמידה עם ותק של 7 דורות של מבשלי בירה, שבראשה עמד אווריסט בוסטילס. המבשלה הוקמה בשנת 1791 ורצה גם כיום בניהולו של בן המשפחה Ivo, שהוא הנכד של הנין של מקים המבשלה המקורי, אווריסט. למבשלה 3 סוגי בירות: טריפל כרמלית (שגם היא מוגשת בארץ), דיוס (שהיא בירת שמפניה/ברוט בעלת 11.5% אלכוהול) וקוואק, לה סיפור מעניין בפני עצמה.
![]() |
מבשלת בוסטילס (הבניין המעוגל הגבוה) מכסה על הוילה המשפחתית הותיקה. |
מדובר במתכון ותיק גם הוא מהמאה ה-18. של בעל אכסניה בקרבת העיירה בוגנהאוט, בשם, פאבל קוואק. פאבל, הבעלים , היה גם בשלן בירה מקצועי ששיווק את הבירה שלו לקהל האכסניה ולעוברים ושבים בפתח האכסניה. בין העוברים היו גם עגלוני דואר (הדוורים של פעם), שלא הורשו לרדת מכרכרותיהם באמצע העבודה בכדי להרוות את הצמא ולכן לקחו בירה לדרך. פאבל, שדאג ללקוחותיו, הגה וניפח כוס ייעודית לכרכרות אותה ניתן לתלות על מתלה מיוחד שנמצא בצד הכרכרה (סרטון הדגמה קצר באתר המבשלה למעלה בטקסט). הכוס מזוהה עד היום עם המותג שיוצר החל משנות ה-80 ע"י מבשלת בוסטילס. גם שם הבירה כמובן, הוא על שם הממציא המקורי שלה ושל כוס ההגשה המיוחדת שלה, פאבל קוואק.
הבירה עצמה היא אייל בלגי ענברי וחזק, עשיר בטעמים. מוגש גם היום בכוס המסורתית עם מתקן עץ מיוחד המדמה את מתלה הכרכרות של פעם. ראש קצף גבוה ויציב, ניחוחות של כוסברה ובננה ורמזים של טעמי מנגו ואננס.
את הבירה הכרתי לראשונה לפני כמה שנים טובות בטמפל בר בסינמה סיטי גלילות.
![]() |
קוואק והכוס הייחודית שלה. |
4. st. Bernardus prior 8 - בלגיה
על מבשלת סנט ברנרדוס סיפרתי בפוסט הקודם בסדרה, כאשר במקום ה-6 שלי בחרתי את בירת חג המולד המיוחדת והטעימה שלהם. הפעם מדובר על בירה מהליין הקבוע של המבשלה בשם פריור 8.
הבירה היא אייל בלגי כהה בסגנון דאבל, שהוא תת סגנון של בירות המנזרים (להזכירכם, שסנט ברנרדוס אינה בירת מנזרים טיפוסית - טראפיסטית, אלא בירה שמיוצרת בסגנון בירות מנזרים עם מתכונים דומים), דאבל/דובל כשמו כן הוא, הוא סוג של בירה בה משתמשים בכמות כפולה של לתת וסוכרים על מנת להגיע לאחוז אלכוהול גבוה מבירות סטנדרטיות.
לפריור 8 מרקם עשיר וגוף קצף מכובד, איזון מצוין בין טעמי הלתת לטעמי הפירות ואף ניחוחות וטעמים של קוקוס (ע"פ אתר המבשלה, אני אישית מעולם לא חשתי בקוקוס, על אף היותה בירה מעולה). מבירות האיכות הראשונות שיצא לי לשתות, כמובן בנורמה ג'ין בתל אביב.
3. Paulaner Dunkel - גרמניה
פרנסיס דה פאולה, היה נזיר (כעת במעמד קדוש) בשלהי ימי הביניים, אשר הקים מסדר של נזירים פושטי-יד. תלמידיו התיישבו בגבעה על שפת נהר האיסאר באזור מינכן של היום. למנזר שהקימו כמו גם למסדר שלהם, הם קראו פאולאנר, ע"ש מקים המסדר. כמו מרבית המנזרים שהוזכרו כאן, גם במנזר הנ"ל הוקמה מבשלה בשנת 1634. את הבירה הם ייצרו בעיקר בשביל למלא את בטנם במהלך צום של 40 יום המתרחש לפני חג הפסחא. לבירה אותם הם ייצרו הם קראו "סלבטור" (מושיע בגרמנית), שכן הבירה הושיעה אותם בזמן הצום. השם של הבירה הלך לפניה ועד מהרה החלו הנזירים בייצור ושיווק של הבירה לצרכיו הכלכליים של המסדר. זו הייתה בירה מסגנון בוק (לאגר מחוזק) הראשונה בעולם, סגנון הנקרא בגרמנית גם "סטארק-ביר" (סטארק משמעו "חזק" בגרמנית). פאולאנר היא גם אחת משש המבשלות שאחראיות לבירה המוגשת בפסטיבל ה"אוקטוברפסט" המפורסם בגרמניה.
![]() |
סטארק-ביר?! bloody hell!! שון בין |
מלבד ל"סלבטור", המבשלה מבשלת עוד כמה סוגי בירות שבראשם בירת החיטה הבהירה הלא מסוננת הסטנדרטית שלהם. אני אתמקד בגרסה הכהה לבירה החיטה של המבשלה:
גרסת ה"דונקל" (כהה בגרמנית), מיוצרת מערבוב של לתתי חיטה קלויים היטב. היא עכורה בדיוק כמו אחותה הבהירה, עשירה בטעמי מאלט, בעלת גיזוז מורגש היטב ו-5.3% אלכוהול. את הבירה הזאת טעמתי לראשונה ב"רנאטו" בראשון לציון במאג של ליטר אותו קיבלתי במתנה גם הביתה.
סופ"ש נעים לכולם..
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה